Houtmassiefbouw

“Hout zit als bouwmateriaal serieus in de lift. Nieuwe revolutionaire bouwsystemen bieden gemakkelijkere oplossingen voor het EPB-verhaal, nu en in de toekomst. Aangezien hout al een goede isolatiewaarde heeft, zijn de meeste bouwknopen EPB-aanvaard.


Hout heeft nog veel meer in zijn mars.

Omdat hout een hergroeibare grondstof is, heeft een houten gebouw een duidelijk kleinere ecologische voetafdruk dan de traditionele bouwmethoden.
Kruislaaghout-panelen (of kortweg CLT) zijn 30 jaar geleden voor het eerst ontwikkeld in Oostenrijk. Met deze panelen bouwt men nu al residentiële en niet-residentiële gebouwen tot 80m hoog, zelfs met de huidige en strenge brandnorm. Het materiaal heeft geen enkele beperking meer op vlak van creativiteit.


Bouwen met deze massieve panelen vereist een andere benadering.

De architect en de aannemer moeten samen alle wensen van de bouwheer vertalen in een compleet digitaal uitgewerkt gebouw, zeg maar virtual reality. Als alle technieken en andere keuzes in het model verwerkt zitten, kan de productie starten. Deze werkwijze vertaalt zich in een duidelijke tijdswinst bij de uitvoering van de ruwbouwwerken. Een doorsnee woning vraagt 5 dagen montage. Op dag 6 kan men al beginnen met het plaatsen van het buitenschrijnwerk en de dakdichting. De installatie van de technieken volgt kort daarop, zodat de afwerkingsfase al na twee weken kan starten.

Een sterke samenwerking tussen de bouwheer, de architect en de aannemer is van primordiaal belang voor het beste resultaat.